E-Book, Englisch
Reihe: Arts and Traditions of the Table: Perspectives on Culinary History
Dott The Chile Pepper in China
1. Auflage 2020
ISBN: 978-0-231-55130-4
Verlag: De Gruyter
Format: EPUB
Kopierschutz: Adobe DRM (»Systemvoraussetzungen)
A Cultural Biography
E-Book, Englisch
Reihe: Arts and Traditions of the Table: Perspectives on Culinary History
ISBN: 978-0-231-55130-4
Verlag: De Gruyter
Format: EPUB
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Brian R. Dott explores how the non-native chile went from obscurity to ubiquity in China, influencing not just cuisine but also medicine, language, and cultural identity. The Chile Pepper in China sheds new light on the piquant cultural impact of a potent plant and raises broader questions regarding notions of authenticity in cuisine.
Autoren/Hrsg.
Fachgebiete
- Geisteswissenschaften Geschichtswissenschaft Weltgeschichte & Geschichte einzelner Länder und Gebietsräume Geschichte einzelner Länder Asiatische Geschichte
- Sozialwissenschaften Soziologie | Soziale Arbeit Spezielle Soziologie Sachkultur, Materielle Kultur
- Interdisziplinäres Wissenschaften Wissenschaft und Gesellschaft | Kulturwissenschaften Kulturwissenschaften: Ernährung & Gesellschaft
- Interdisziplinäres Wissenschaften Wissenschaften Interdisziplinär Ökotrophologie (Ernährungs- und Haushaltswissenschaften)
- Sozialwissenschaften Sport | Tourismus | Freizeit Kochen, Essen, Trinken
Weitere Infos & Material
Acknowledgments
Chinese Dynasties and Regimes
Introduction
1. Names and Places: How the Chile Found Its Way “Home” to China
2. Spicing Up the Palate
3. Spicing Up the Pharmacopeia
4. Too Hot for Words: Elite Reticence Toward Chile Peppers
5. Chiles as Beautiful Objects and Literary Emblems
6. Mao’s Little Red Spice: Chiles and Regional Identity Conclusion
Appendix A. Late Imperial Recipe Collections
Appendix B. Medical Texts Consulted
Notes
Bibliography
Index
Color Plates